Този сайт е създаден и се поддържа с подкрепата на:
Cheap Properties in Bulgaria www.BulgarianPropertyFinder.com

БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Важна информация за българските граждани, пребиваващи в чужбина

Българските граждани, пребиваващи в чужбина, ще могат да подават заявления за издаване на новите български лични документи в дипломатическите и консулскипредставителства на Република България от 29 март 2010 г.

Към момента (4 март 2010 г.) следните 27

дипломатически и консулски представителства на

Република България в чужбина имат готовност за работа

с биометрично гише:

Азербайджан –Баку, Алжир – Алжир, Армения – Ереван,  Великобритания –Лондон, Германия – Берлин, Германия – Бон, Германия – Мюнхен, Грузия – Тбилиси

Египет – Кайро, Испания – Мадрид, Испания – Валенсия, Йордания – Аман

Казахстан – Астана, Канада – Отава, Канада – Торонто, Косово – Прищина

Либия –Триполи, Мароко – Рабат, Молдова –Кишинев, САЩ – Вашингтон

САЩ – Ню Йорк, САЩ – Чикаго, САЩ – Лос Анджелис, Тунис – Тунис

Турция – Истанбул, Украйна – Одеса, Франция – Париж

От 29 март 2010 г., когато ще започне приемът на заявления за новите български лични документи, готовност за работа с биометрично гише ще имат и следните 16 дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина:

Австрия – Виена, Албания – Тирана, Беларус – Минск, Гърция – Атина, Гърция – Солун Италия – Милано, Италия – Рим, Македония – Битоля, Македония – Скопие

Португалия – Лисабон, Русия – Москва, Сърбия – Белград

Сърбия – Ниш, Турция – Анкара, Украйна – Киев, Холандия – Хага

 

Българските граждани, пребиваващи в чужбина, които имат валиден български личен документ, нямат задължението да преиздадат този документ, преди да е изтекъл срокът на неговата валидност.

На основание сключено ново споразумение между Министерство на външните работи на Р България и DHL ЕКСПРЕС БЪЛГАРИЯ ЕООД, считано от 01.01.2013, българските граждани в чужбина могат да ползват преференциални цени при подаване на молби за нови документи за самоличност. За повече информация, гражданите които желаят да се възползват от тези услуги, могат да се обръщат към консулските служби.

Българските лични документи са валидни до изтичане на срока им.

 

Видове български лични документи, за издаването на които всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към дипломатическо или консулско представителство на Република България:

1.Лична карта (документ без чип)

 

2. Свидетелство за управление на МПС (документ без чип)

 

3. Паспорт(документ с чип)

 

4. Временен паспорт(документ без чип)

Издаване на новите документи за самоличност от българските дипломатически и консулски служби в чужбина

Българските граждани нямат задължение да преиздават своите документи за самоличност, докато не е изтекъл срокът на тяхната валидност, това стана ясно на пресконференцията на Министерството на външните работи днес.

 

От 29 март 2010 г. дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, които се оборудвани за обработка на биометрични данни, ще започнат приемането на заявления за издаване на новите български лични документи.

 

Гражданите зад граница ще бъдат улеснени, защото съществуват и възможности за продължаване валидността на паспорт от стария вид до 1 декември 2010 г., или за издаването на временен паспорт в представителствата, които не са оборудвани да приемат биометрични данни. Варианти за всеки конкретен случай трябва да се проверят в съответното консулство или посолство на България в чужбина.

 

Българските граждани могат да подават заявления в дипломатическите представителства за издаване на всички видове лични документи – паспорт, лична карта, свидетелство за управление на МПС и временен паспорт.

 

МВнР, чрез своите дипломатически и консулски представителства в чужбина, и при координирано взаимодействие с Министерство на вътрешните работи, ще съдейства изцяло на българските граждани в чужбина за снабдяване с новите лични документи.

Продължаване валидността на паспорт

Считано от 16.02.2010 г. Консулска служба при посолството на Република България в Букурещ може да удължава еднократно за срок до 1.12.2010 г. валидността на български паспорти.

 

Всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към КС с писмена молба в свободен текст за продължаване валидността на паспорта. Цената на услугата е 40 евро.

 

Личните карти, чиято валидност изтича през 2010 г., ще бъдат валидни 6 месеца след срока на валидност, отбелязан на тях. За времето на удължената валидност обаче (след датата, отбелязана на документа), тези лични карти ще могат да се използват само на територията на Република България.

 

Съветваме българските граждани пребиваващи в Румъния своевременно да подават заявления за подмяна на личните документи.
В Консулска служба при посолството на Република България в Букурещ могат да се подават заявления за издаване на нови лични карти и временни паспорти (с валидност до 1 година, без биометрични данни). В КС-Букурещ НЕ МОГАТ да се подават заявления за издаване на биометрични паспорти.

 

Работното време на КС е от 9.00 до 17.00 часа в работни дни. С цел да се ускори процесът на подаване на заявленията, желателно е гражданите да се свържат предварително по телефона с КС (021 318 7978) и да си уговорят точен час за приемане и обработка на документите.